De zomervakantie is weer voorbij….

zomervakantie is weer voorbij

Voor veel gezinnen is de zomervakantie de tijd van samen zijn als gezin, leuke en gezellige dingen doen, uitstapjes maken en misschien wel op vakantie gaan.
Zowel ouders als kinderen kunnen daar volop van genieten. Maar er zijn ook kinderen die de structuur missen, die telkens opnieuw moeten wennen aan veranderende situaties (denk hierbij aan hooggevoelige kinderen en kinderen met autisme). Ouders van deze kinderen kunnen van alles uit de kast halen om het hun kind gezellig te maken, de rust proberen te bewaren, te zorgen dat hun kind minder overprikkeld raakt, dat hij zich goed in zijn vel blijft voelen.
Wat voor de één een heerlijke periode is geweest, kan de ander als intensieve weken hebben ervaren….

Voor elke ouder geldt: de vakantie is weer voorbij, we moeten weer in een vast ritme. En hoe zal mijn kind het gaan ervaren in de nieuwe klas, met een nieuwe leerkracht, nieuwe prikkels en misschien wel nieuwe klasgenootjes.
Tijdens de laatste dagen van de vakantie kun je als ouders zelf al weer gespannener raken over hoe je je kind het beste kunt voorbereiden op school. Ook je kind kan gespannen zijn door de naderende veranderingen. En hierin kun je elkaar ongemerkt versterken. Zeker hooggevoelige kinderen hebben antennes waarmee ze veranderende energie (en dus spanningen) bij hun ouders feilloos oppakken.

zomervakantie is weer voorbij


Wat kun je als ouder doen om de spanning zoveel mogelijk te beperken?
En hoe kun je de start van het nieuwe schooljaar zo soepel en prettig mogelijk laten verlopen voor je kind?

Bereid je kind tijdig voor op het einde van de vakantie! Maar hoe?


Wat kun je alvast doen ter voorbereiding in de laatste vakantieweek?
  • Zorg dat de laatste vakantiedagen rustig verlopen, plan niet te veel drukke activiteiten. Lekker thuis, rustig een spelletje doen, lekker ‘aanrommelen’, etc.
    Wij noemden dit thuis ‘aankeuteldagjes’ en de kinderen vonden het heerlijk!
  • Maak een planning, bv op de kalender of op een stuk papier. Hoeveel dagen nog vakantie, wanneer start de school en hoe verloopt de eerste week (wanneer school, papa/mama werken, wanneer oppas, wanneer andere activiteiten zoals sporten).
    Laat je kind elke avond de dag afkruisen, zodat het inzichtelijk wordt wanneer de vakantie voorbij is en het ‘normale’ ritme weer gaat beginnen.
    Voor mijn kinderen heb ik dit ook wel eens gedaan met een duplotoren (bv ook tot aan hun verjaardag). Elke ochtend mochten ze een blokje van de toren halen, totdat het laatste (wat grotere) blokje over was, dat was dan de belangrijke dag.
  • Zorg dat je de laatste vakantieweek weer in een normaal ritme komt. Een ritme van: op tijd naar bed en op tijd opstaan, vaste tijden voor ontbijt, lunch, avondeten, etc.
  • Als je kind naar een nieuwe school of gebouw gaat, fiets of wandel daar alvast een paar keer langs en laat je kind (indien mogelijk) even op het schoolplein spelen.
  • Laat je kind alvast een speelafspraakje maken met een klasgenootje in de laatste vakantieweek.
  • Bespreek met je kind hoe hij de eerste schooldagen ziet. Waar ziet hij tegenop? En wat zijn juist de leuke dingen van het weer naar school gaan?
    En zo kun je gelijk ontdekken wat je kind de komende week wel of niet nodig heeft (bv bespreken met de leerkracht wat een fijne plek is in de klas, wat je kind veel prikkels geeft, hoe hij even ‘terug kan schakelen’, etc)

zomervakantie is weer voorbij


En dan de eerste schoolweek…
Wat kun je doen om de eerste schoolweek redelijk rustig en zonder al te veel stress door te komen?
  • Zet samen de middag/avond voordat je kind naar school gaat de schooltas zover mogelijk klaar (wat moet erin, wat wil je kind mee qua drinken en eten, etc) en leg de kleding voor de schooldag klaar (dit scheelt ’s morgens een boel gedoe en onrust).
  • Zorg dat je een duidelijke en vaste structuur volgt in het ochtendritueel qua opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, etc. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en vermindert hopelijk de spanning en de tijdsdruk.
  • Plan in de eerste week nog niet te veel speelafspraakjes en/of andere afspraken, waardoor je kind na schooltijd lekker kan doen wat hij zelf wil en wat hem ontspanning kan geven.
  • Gun je kind na schooltijd even een rustmoment, voordat jij met al je vragen komt hoe het die dag op school was (bedenk bij jezelf, dat je na een drukke werkdag ook niet altijd zin hebt om over die dag te praten en gewoon even rustig op de bank wil hangen).
  • Maak een weekplanning, waarin overzichtelijk staat wat er op welke dag verwacht wordt van je kind. Bv wanneer naar school, wanneer naar de opvang, wanneer sporten, etc. Voor kinderen kan het juist fijn zijn om een weekplanning van het hele gezin te hebben.
    • Je kunt hiervoor een kalender gebruiken, een whiteboard, een magneetbord, een vel papier of er gewoon zelf eentje maken in je computer.
    • Maak gebruik van verschillende kleuren om het overzichtelijk te maken wat bij welk gezinslid hoort.
    • In plaats van woorden opschrijven kun je ook gebruik maken van foto’s, plaatjes of picto’s. Dit is handig voor kinderen die nog niet zo goed kunnen lezen, maar ook voor kinderen die baat hebben bij visuele ondersteuning.
    • Je kunt zelf een week- of familieplanner maken, die je zelf per week kunt invullen en printen. In onderstaande afbeelding is een voorbeeld opgenomen van een weekplanner met gebruik van kleuren, woorden en picto’s. Bekijk voor jouw kind wat het beste bij hem past.

Ik wens jullie een leuke, gezellige en vooral fijne start van het nieuwe schooljaar!

zomervakantie is weer voorbij