Hooggevoelige kinderen en boosheid

hooggevoelige kinderen en boosheid

Hoogggevoelige kinderen zijn extra gevoelig voor de energieën om hen heen. Ze voelen veel sfeer aan, zoals spanning of verdriet en kunnen daardoor sneller overprikkeld raken.
Dit kan zich op verschillende manieren uiten: terugtrekken, stil worden, verdrietig worden of zich in boosheid uiten.  Deze reacties kunnen plotseling ontstaan en zowel de omgeving als het kind zelf ‘overvallen’.
Kinderen die zich uiten in boosheid, kunnen daarna een schuldgevoel ervaren. Ze vragen zich af waarom ze boos werden, ze willen dit eigenlijk helemaal niet en toch gebeurt het, het ‘overkomt’ ze.

Hooggevoelige kinderen en boosheid

In mijn praktijk zie ik verschillende hooggevoelige kinderen, waarvan de hulpvraag te maken heeft met boosheid die ze uiten.
Opvallend is dat deze boosheid op heel verschillende momenten en op verschillende manieren tot uiting kan komen. Een paar voorbeelden:

  • Je kind heeft ‘s ochtends bij het aankleden boze buien, omdat de (samen) uitgekozen kleding niet prettig zit, kriebelt, vervelend voelt of gewoon niet lekker zit.
  • Je kind geeft weerstand bij het moeten maken van huiswerk, wil er niet aan beginnen en verzet zich met boosheid tegen je omdat het huiswerk toch gemaakt moet worden.
  • Op een feestje kan je kind eerst gezellig spelen en ‘zomaar uit het niets’ boos worden en ‘blijven hangen’ in deze boosheid.
  • Je kind kan ’s avonds moeilijk in slaap komen of wordt midden in de nacht wakker en wil aandacht. Als je aangeeft dat hij weer moet gaan slapen, wordt hij boos.
  • Je kind hangt erg aan jou als ouder, heeft moeite met afscheid nemen en kan boos worden als je ‘ineens’ uit haar beeld bent.
  • Bij een plotselinge verandering kan je kind enorm boos reageren.
  • Als de plannen die je voor die dag had gemaakt veranderen, kan je kind erg boos worden en wil hij niet meewerken in de verandering.
  • Je kind kan geen keuzes maken wat zij wil eten (bv op brood), als jij dan een keuze maakt uit zich dit in een boze reactie.
  • Je kind kan vanmiddag niet met het vriendje spelen, omdat er een andere afspraak is gemaakt. Je kind laat weten het hier niet mee eens te zijn door heel boos re reageren.
Hooggevoelige kinderen en boosheid

Voor ouders zijn dit lastige situaties hoe hiermee om te gaan. Ze doen er alles aan om deze boze buien te vermijden, worden voorzichtig en proberen alles zo goed mogelijk te doen. Het hooggevoelige kind ervaart deze spanning, wat weer tot overprikkeling en boze buien kan leiden. Het kind voelt zich niet gehoord en verdrietig vanwege de boosheid die hij/zij niet wil ervaren. Dit geeft weer meer spanning en overprikkeling. Zo komt het gezin (zowel de ouders als kind) in een neerwaartse spiraal.

Belangrijk in de begeleiding is om deze vicieuze cirkel te kunnen doorbreken.
Hieraan werk ik door zowel het kind als de ouders het gevoel te geven dat ze gehoord en gezien worden.
Ouders kunnen hun verhaal kwijt, leren kijken naar hun eigen handelen en naar wat er gebeurt bij hun kind. De kinderen voelen dat er aandacht voor hen is, dat ouders graag willen dat het goed gaat met hun kind en dat ouders van hun kind houden, ondanks de boze buien.

hooggevoelige kinderen en boosheid