Hooggevoelige kinderen en hoogsensitieve ouders

hooggevoelige kinderen hoogsensitieve ouders

Hooggevoelige kinderen zijn meestal niet de enige binnen het gezin met deze mooie eigenschap. Vaak is ook (één van de) ouders hoogsensitief.
Ze herkennen zichzelf in hun kind en herkennen vervolgens de signalen van hooggevoeligheid ook bij zichzelf. Soms is dit voor ouders een nieuwe ontdekking. Veel dingen vallen voor hen op de hun plek als ze zich gaan verdiepen in hooggevoeligheid.
Dit brengt veel herkenning, maar ook vragen en er ontstaat een ‘zoektocht’ hoe hiermee om te gaan.

In mijn werk als kindercoach heb ik meerdere hooggevoelige kinderen mogen begeleiden.
Een mooie taak om met mijn eigen ervaring met hooggevoeligheid ook kinderen en hun ouders hierin te mogen ondersteunen.

De opvoeding van een hoogsensitief kind vraagt soms veel van ouders. Vooral omdat het anders is, omdat je kind wat anders nodig heeft en omdat het regelmatig zoeken is naar een juiste manier van begeleiden.
Daarnaast blijkt dat vaak ook (één van de) ouders hooggevoelig is.
In de zoektocht naar het beste voor hun kind vergeten hoogsensitieve ouders zichzelf nogal eens. Ook al lopen ze zelf ook ongetwijfeld met enige regelmaat tegen hun eigen dingen aan. Situaties die soms gespiegeld worden door hun eigen kinderen.

Om beter af te kunnen stemmen op de hooggevoeligheid van hun kind, is het voor ouders van groot belang om zich te verdiepen in hun eigen hooggevoeligheid. Voor ouders kan de hooggevoeligheid van hun kind, maar ook van zichzelf, een enorme eye-opener zijn.
Door zich te verdiepen in hooggevoeligheid, krijgen ouders meer inzicht in het gedrag van hun kind. Ze leren daarnaast ook steeds meer over zichzelf. Regelmatig hoor ik van ouders dat ze zoveel overeenkomsten zien in hoe ze zelf dingen ervaren en wat ze bij hun kind zien.
Het inzicht krijgen in hoogsensitiviteit en het leren omgaan met de eigen hooggevoeligheid zorgt ervoor dat ouders een goed voorbeeld kunnen zijn voor hun eigen hooggevoelige kind. Kinderen spiegelen zich aan hun ouders. Dus als de ouder zich aan kan passen, zal ook het kind zich meer gaan aanpassen.

Steeds vaker merk ik dat het ook voor ouders prettig is dat ik ook hen hierbij kan  begeleiden en ondersteunen vanuit mijn eigen ervaringen met hooggevoeligheid. Mooie, waardevolle sessies, waarbij ik zowel kinderen als hun ouders kan en mag ondersteunen in het leren omgaan met hun hoogsensitiviteit.

hooggevoelige kinderen hoogsensitieve ouders


Zowel voor ouder als kind is het belangrijk om goed te leren omgaan met hun hoogsensitiviteit,
om zo de hooggevoeligheid te kunnen ervaren als een gave, een talent, een prachtige en krachtige eigenschap!