Mijn eigen persoonlijke ontwikkeling door de jaren heen

persoonlijke ontwikkeling

Al vanaf de periode dat ik op de basisschool zat, had ik regelmatig last van migraine. Ik kwam dan met hoofdpijn uit school, was misselijk, kon weinig geluid en licht verdragen en wilde alleen maar naar mijn bed. In bed kon ik dan heerlijk mijn ogen dichtdoen en alle beelden en al het licht buitensluiten, de dekens ver over mijn oren trekken om alle geluiden te dempen en dan vooral slapen…
Er is nooit en duidelijk oorzaak ontdekt waar mijn hoofdpijn vandaan kwam. Dit was jarenlang een ‘bekende klacht’ van mij. Ook op volwassen leeftijd bleef dit een terugkerend patroon. Ik had mij erbij neergelegd, het hoorde bij mij, dacht ik…

Nu jaren later kijk ik er anders tegenaan...

Ik denk dat de hoofdpijn veroorzaakt werd door overprikkeling. Als hooggevoelig en beelddenkend meisje, nam ik ontzettend veel waar in de omgeving. Waarschijnlijk nam ik veel meer waar dan anderen. Dat maakte dan ook dat ik mij ‘anders voelde dan andere kinderen’. Ik had genoeg vriendjes en vriendinnetjes en toch voelde ik mij soms heel eenzaam. Ik had het idee dat ze mij niet altijd begrepen en misschien wel een beetje raar vonden in bepaalde dingen. Dit maakte mij onzeker over mijzelf, over de omgeving, over de toekomst.

Mensen die mij nu kennen, kunnen zich dit waarschijnlijk nauwelijks voorstellen. Mijn onzekerheid is verdwenen, ik sta met meer zelfvertrouwen in het leven en mijn migraine is nagenoeg verdwenen.

Hoe heb ik dit gedaan?

Pas toen ik gestart ben met persoonlijke coaching (nu ruim 15 jaar geleden), ben ik langzamerhand weer meer bij mijzelf gekomen.
Ik kwam terecht bij een geweldige coach. We hadden een goede klik met elkaar. Zij voelde mij goed aan, kon mij goed doorzien en heeft mij regelmatig een spiegel voorgehouden. En heel belangrijk: ik voelde mij veilig bij haar.
Van deze coach heb ik geleerd hoe ik mijn grenzen aan kon geven, hoe ik ‘”nee” kon zeggen. Ik zie mijzelf nog bij haar in de praktijkruimte staan, waarbij zij probeerde dat ik mijn grenzen aan zou geven. In eerste instantie kon ik dit niet en liet ik haar mij ‘omver duwen’. Gaandeweg lukte dit steeds beter en gaf ik steeds meer mijn grens aan.

Dit coachingstraject heeft mij enorm geholpen om weer voor mijzelf op te komen, om mijn eigen pad te gaan, om mijzelf weer meer zelfvertrouwen te geven en om meer innerlijke rust te vinden. Tevens leerde ik om positiever te denken en op een meer positieve manier naar de wereld om mij heen te kijken. En meer oplossingsgericht te denken en te kijken.

Gaandeweg heb ik ook meer geleerd over hooggevoeligheid en beelddenken, waardoor ik mijzelf (en mijn omgeving) meer ben gaan begrijpen.
Ik ontdekte steeds meer dat ik goed ben zoals ik ben en dat ik mij niet anders hoef voor te doen om anderen te ‘pleasen’. Ik ontdekte mijn eigen ‘ik’ en sta sindsdien sterker en krachtiger in mijn schoenen.
En mijn hoofdpijn? Die is nagenoeg verdwenen!

Wat ben ik dankbaar dat ik destijds een coachingstraject gestart ben en kon werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling. En ik merk nog altijd dat dit een proces is dat altijd door blijft lopen. Naast deze coaching, ben ik weer met andere personen in aanraking gekomen die mij af en toe een spiegel voorhouden, die mij op energetisch en spiritueel vlak begeleiden en mij hierdoor steeds meer van mijn hooggevoeligheid en bijzonderheden laten ervaren en laten inzien. Een ontwikkeling die alsmaar doorgaat!

Deze ervaringen van de afgelopen jaren in mijn persoonlijke ontwikkeling, neem ik mee als waardevolle informatie in mijn ‘rugzak’ en kan dit in mijn werk als coach weer goed toepassen.

Ik ben iemand die anderen graag wil ondersteunen. Als kind wilde ik anderen al graag helpen en dit gevoel is altijd gebleven.
Ik zie dit als een kwaliteit en een kracht die ik meegekregen heb en tevens als reden dat ik als coach ben gaan werken. Vanuit de coaching kan ik met mijn eigen ervaringen ook anderen begeleiden in hun persoonlijke ontwikkeling, waardoor zij zelf ook weer prettiger in het leven staan.


Verandering is geweldig, zei de vlinder”